Kaj je luskavica (psoriaza)?

Luskavica je kronična bolezen, ki se pojavlja v sunkih in velja za neozdravljivo. Tudi točnega vzroka izbruha stroka še ne pozna. Obstajajo namigi, da naj bi bolezen bila genetsko pogojena - različne raziskave so potrdile, da v 30% do 50% primerov za luskavico boleha več družinskih članov. V kolikor prištejemo temu tudi težave imunskega sistema in previsok stres lahko do izbruha luskavice dejansko tudi pride. Pri 2 od 100 ljudi do izbruha tudi pride.

Veliko število prizadetih - med njimi tudi veliko otrok - sprejema bolezen kot veliko oviro, ki negativno vpliva na njihovo kvaliteto življenja in jih izpostavlja visokim psihičnim stresom. V šolah so otroci posmehovani in zbadani, počutijo se izobčene in izolirane. Nenehna srbečica ter luskavi in boleči predeli kože se stežka prenašajo. Želja po sredstvu, ki bi oblažila bolezen in omilila srbečico in bolečine raste z vsakim dnem.

Znanstveno ime bolezni je psoriaza (iz grške terminologije) in pomeni srbečica. Psoriazo pa ne povzročajo pršice temveč nenalezljiva in nenevarna dermatoza.
Ime luskavica izhaja iz vidnega pojava bolezni, ki se kaže v obliki luskavih, kot krožnik velikih rdečih predelih kože (psoriaza-plaque).

Zdrava koža se obnovi vsakih 26 do 27 dni, pri psoriazi je ta mehanizem moten in temu primerno štiri do šestkrat hitrejši. Namesto, da bi se celice kože (povrhnjice) neopazno odstranile se pojavijo luskasti predeli, ki imajo srebrno/lojno konsistenco. Pod luskastim predelom se pojavijo mlade celice kože, ki imajo usnjen izgled (dermis) in so zaradi močne prekrvavitve rdeče barve.

Psoriaza se pojavi predvsem na koži (Psoriasis Vulgaris), lahko pa izbruhne tudi na nohtih in vseh sklepnih predelih. Odvisno od izbruha se lahko ob psoriazi pojavijo tudi znaki drugih oblik psoriaze, npr. psoriasis palmaris: v tem primeru so prizadete predvsem roke in noge. Pri psoriasis arthropathica so prizadeti predvsem sklepni predeli ter vezi in mehka tkiva, ki spadajo zraven.

Zelo pogosto psoriaza izbruhne na lasišču. Blag AquaMedica šampon, ki blaži dražljaje pomaga nadraženi in iritirani koži, da se pomiri ter z vlažilno in maščobno nego oblaži srbečico.
Kombinacija z edinstveno AquaMedica vodo, ki prihaja iz AquaMedica izvira v Öblarn, Avstrija, okrepi učinek in pospeši proces celjenja na vseh prizadetih mestih.
Za dnevno čiščenje občutljive kože priporočamo izredno blago in posebej hranilno AquaMedica olje za prho in kopel in zelo bogat AquaMedica losjon za nego, ki razvija izreden pomirjevalni učinek.

Več na temo: Pomoč pri luskavici

 

Aquatadeus Šampon

Aquatadeus Šampon 200 ml

  • brez kortizona
  • blaži srbečico
  • brez silikonskih olj
Aquatadeus Balzam za prhanje

Aquatadeus Balzam za prhanje 200 ml

  • povrne zaščitno plast maščobe
  • brez parabenov
  • blaži in pomiri
Aquatadeus Zdravilna voda

Aquatadeus Zdravilna voda 125 ml

  • pri vnetjih, okužbah ali boleznih kože
  • brez silikonskih olj, parabenov in parafinskih olj
  • podari vlažilno nego